🔔 اطلاعیه : برگزاری سمینار بین المللی بازارهای مالی با میزبانی سهامیر و حضورکمپانی HELMEN کانادا و مدیر ارشد FINESENCE اتریش

آشنایی با شاخص دلار در بازار فارکس

   امتیاز (13502) 4.9/5   
0 / 5

Your page rank:

شاخص دلار یک راه ساده برای پیش بینی رشد دلار در مقایسه با سایر ارزهای بین المللی است. در این مقاله قصد داریم در ارتباط با محاسبات و ارتباط با دیگر دارایی ها و علم اینکه چطور از آن استفاده کنیم، صحبت کنیم.

پایگاه خبری و اطلاعاتی سهامیــــــــــر

SAHAMIR UNIVERSITY

آشنایی با شاخص دلار در بازار فارکس سهامیـــــــــر

آشنایی با شاخص دلار در بازار فارکس

واحد خبرگزاری سهامیــــــــــــــــــر

آشنایی با شاخص دلار در بازار فارکس

شاخص دلار یک راه ساده برای پیش بینی رشد دلار در مقایسه با سایر ارزهای بین المللی است. در این مقاله قصد داریم در ارتباط با محاسبات و ارتباط با دیگر دارایی ها و علم اینکه چطور از آن استفاده کنیم، صحبت کنیم.

مقدمه

مقدمه

دلار برای دهه هاست که ارز اصلی در سیستم مالی بین المللی می باشد. واحد پول بزرگترین اقتصاد جهان که دارای بیشترین شناوری بازار (شناوری نقدینگی) در جهان می باشد. 

شاخص دلار یک راه ساده برای پیش بینی رشد دلار در مقایسه با سایر ارزهای بین المللی است. در این گزارش سهامیر قصد داریم در ارتباط با محاسبات و ارتباط با دیگر دارایی ها و علم اینکه چطور از آن استفاده کنیم، صحبت کنیم.

شاخص دلار چیست

شاخص دلار چیست

شاخص دلار آمریکا (USDX) ارزش دلار آمریکا را در مقایسه با یک سبد متشکل از ۶ ارز بین المللی دیگر نشان می دهد. این شاخص در سال ۱۹۷۳ عنوان شد.

این شاخص با ارزشی برابر با ۱۰۰ واحد و در بازار قراردادهای فیوچر آمریکا معامله می شد. شاخص دلار نشان دهنده یک میانگین وزنی هندسی از مقایسه دلار با ۶ ارز زیر می باشد :

(Euro (EUR) ،Japanese yen (JPY) ،British pound (GBP) ،Canadian dollar (CAD) ،Swedish crown (SEK) ،Swiss franc (CHF

همانطور که درشکل بالا مشاهده می شود یورو با داشتن ۵۷٫۶ درصد بیشترین وزن را در این شاخص دارد.

تا سال ۱۹۹۸ مارک آلمان بزرگترین شریک در شاخص دلار بود (در آن زمان تعداد این ارزها ۱۰ عدد بود) و در حدود ۲۱ درصد از این شاخص سهم داشت .

تا زمانیکه یورو با ۵۷۰۶ درصد سنگین ترین وزن در این شاخص را به خودش اختصاص داد. این شاخص در سال ۱۹۹۹ و با معرفی یورو به عنوان واحد پول اروپا بازنگری شد و از تعداد ۱۰ ارز به ۶ ارز کاهش یافت و وزن آنها نیز مورد بازنگری قرار گرفت و به یورو بیشترین وزن داده شد. در شکل بالا وزن هریک از ارزهایی که در شاخص دلار قرار دارند بر حسب درصد عنوان شده است.

نحوه محاسبه شاخص دلار

نحوه محاسبه شاخص دلار

در زیر فرمول محاسبه شاخص دلار را بر اساس ارزهایی که شامل می شود عنوان شده است:

۵۰٫۱۴۳۴۸۱۱۲ * ((EUR ^ 0,576) * (JPY ^ 0.136) * (GBP ^ 0.119) *(CAD ^ 0.091) * (SEK ^ 0.042) * (CHF ^ 0.036))

به شاخص وزنی – حجمی دلار (Volume-Weighted USDX) شاخص گستره (Broad Index) نیز گفته می شود که به عنوان یک شاخص جایگزین و دقیق شناخته می شود.

فدرال رزرو (بانک مرکزی دولت فدرال آمریکا) در سال ۱۹۸۸ این شاخص را محاسبه و در محاسبه آن،دلار را با تعداد قابل توجهی بیشتر از محصولات مورد مقایسه قرار داد.

ولی وزن ارزها بستگی به حجم بخصوص در صادرات و واردات دارد. به همین خاطر یوان چین که در شاخص دلار در نظر گرفته نمی شود ،در این شاخص در کنار یورو بیشترین وزن را به خود اختصاص می دهد.

نوسانات تاریخی

نوسانات تاریخی

شاخص دلار یک ابزار بسیار عالی برای تحلیل می باشد. به این دلیلکه در یک لحظه قدرت و یا ضعف دلار را در مقایسه با شش ارز قدرتمند متوجه می شوید و بررسی می کنید. به این صورت که اگر این شاخص صعودی بود نشان دهنده این است که دلار در مقابل این شش ارز قوی تر شده است و یا در حال قویتر شدن است.

اگر این شاخص نزولی بود سیگنال ضعیف شدن دلار در مقایسه با آنها میباشد.به این ترتیب یک چشم انداز از وضعیت دلار و این شش ارز در مقایسه با هم برای تحلیل گران بوجود می آید.

در شکل بالا نوسانات شاخص دلار را در دهه گذشته مشاهده می کنید. برجسته ترین و مهمترین اتفاق در تاریخ این شاخص مربوط به ترکیدن حباب کالاهای با ارزش (Commodities) در سال ۱۹۸۰ می باشد. 

این مسئله بطور کلی به دلار نسبت داده می شود که در این سالها یک کف ایجاد کرد و سپس ظرف پنج سال بعد به دو برابر آن واحد رسید. بین سالهای ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۵ شاخص دلار یک فاز افت قابل توجه را نشان میدهد و پس از آن در تابستان ۲۰۰۱ یک رشد ۵۰ درصدی و قوی شدن دلار را نشان می دهد.

سیاست رو به رشد بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) باعث یک نزول تا محدوده ۷۲ واحد در سال ۲۰۰۸ شد.تشدید بحران مالی جهانی نیز تنها ظرف چند ماه این شاخص را به سمت ۹۰ واحد پرتاب کرد. محدوده ای که در آن مدتی آرام گرفت و تثبیت شد و در اواخر سال ۲۰۱۴ مجدداً روند افزایشی خود را از سر گرفت.

ارتباط شاخص دلار با سایر دارایی ها

ارتباط شاخص دلار با سایر دارایی ها

فعالان بازار که علاقمند به دانستن ارتباط سایر دارایی ها با شاخص دلار هستند می دانند که دلار آمریکا نقش بسیار مهمی را در بازارها دارد. 

نوسانات تاریخی قیمت به ما نشان می دهد که ارز اصلی ارتباط  ناچیز و معکوسی با بازار کالاهای اساسی (Commodities) دارد که در شکل زیر به تصویر کشده شده است. در زیر نمودار می توانید ضرایب ارتباط برای شاخص کامودیتی (CRB) ملاحظه نمایید.

شاخص دلار، ابزاری قابل معامله

شاخص دلار، ابزاری قابل معامله

معامله گرانی که می خواهند شاخص دلار را خرید و فروش کنند می توانند به راحتی اینکار را انجام دهند. شاخص دلار در بازار فیوچر در حدود ۲۰ سال است که مورد معامله قرار می گیرد.

این معاملات از روز دوشنبه تا جمعه و از ساعت ۲ صبح تا ۲۳ و از سال ۲۰۰۷ بصورت الکترونیکی انجام می شود. هر واحد از شاخص دلار نشان دهنده ۱۰۰۰ دلار است و کوچکترین واحد ۱ تیک است که نشان دهنده ۵ دلار می باشد.

نتیجه گیری

نتیجه گیری

دلار آمریکا مهمترین ارز جهان میباشد و خواهد بود که دلیل آن اندازه اقتصاد امریکا، نقدینگی موجود در بازارهای مالی و یا جایگاه بخصوص بانک مرکزی آمریکا می باشد.

البته باید اشاره کرد که آمریکا سرگروه و پیشرو اقتصاد جهان است.ولی اقتصاد چین هم به سرعت در حال پیشرفت و نفوذ می باشد و بعید به نظر نمیرسد که این جایگاه به زودی در آینده تغییر کند.

10 پاسخ

    1. در بازار داخلی نرخ ارز به عوامل مختلفی وابسته است. از آن جمله می¬‌توان به عوامل سیاسی خارجی همانند تحریم‌¬ها، برجام و چالش‌¬های منطقه¬‌ای با کشورهای عربی، چالش¬‌های سیاسی داخلی همچون اعتراضات صنفی، عوامل اقتصادی مختلف مانند کسری بودجه دولت، سیاست¬‌های ضدتورمی و تغییر در میزان صادرات شرکت¬‌های مختلف تزریق کننده ارز به بازار داخلی نظیر شرکت¬‌های پتروشیمی و معدنی، به همراه عوامل روانی و سفته بازی دلالان اشاره کرد. علاوه بر موارد مذکور، اثرهای تقویمی (calendar effect) نظیر عید نوروز، کریسمس و مراسم اربعین، به دلیل افزایش مسافرت¬‌های خارجی و و اثر ژانویه (January effect)، به معنی تسویه حساب¬‌های دلاری شرکت¬‌ها در ماه ژانویه، نرخ حواله درهم به دلیل روابط تجاری گسترده با امارات متحده عربی و نرخ دلار در کشورهای همسایه نظیر سلیمانیه عراق و هرات افغانستان نیز به طور سنتی بر نرخ دلار داخلی تاثیر دارند.

    1. در بعد جهانی، بسیاری از تحلیلگران اقتصادی با علم به سقوط ارزش دلار از زمان روی کار آمدن ترامپ، همچنان این واحد پولی را قدرتمندترین ارز جهان می¬‌دانند. شاخص جهانی دلار (USD Index) به عوامل مختلفی نظیر تراز تجاری و نرخ بهره در آمریکا و وضعیت سیاسی و اقتصادی کشورهای جهان به‌خصوص کشورهای مالک ۶ ارز یورو(EUR)، ین ژاپن(JPY)، پوند بریتانیا(GBP)، دلار کانادا(CAD)، کراون سوئد(SEK) و فرانک سوییس(CHF) بستگی دارد. از طرفی مواد اولیه جهانی (Commodities) براساس دلار ارزش¬گذاری و معامله می¬‌شوند. پس تغییر در ارزش ارز پایه (دلار) برقیمت کامودیتی¬‌ها تاثیر می¬گذارد. دلیل این امر تئوری عرضه-تقاضا در علم اقتصاد است. برای مثال اگر قیمت شمش یک ماده فلزی ۱۵۰ دلار باشد و تقاضا برای خرید آن افزایش یابد، این افزایش تقاضا، کاهش موجودی انبارهای جهانی را به دنبال خواهد داشت. با کاهش موجودی، قیمت شمش به ۱۶۰ دلار افزایش خواهد یافت. در نتیجه¬ این افزایش قیمت، خریداران از خرید خود منصرف شده و بار دیگر قیمت به حوالی۱۵۰ دلار باز خواهد گشت. در نتیجه افزایش قدرت دلار سبب کاهش قیمت کامودیتی¬‌ها و کاهش قدرت دلار سبب افزایش قیمت کامودیتی¬‌ها می¬‌شود.

    1. سلام
      بله ولی تاثیر خیلی کمی داره و بیشتر عوامل داخلی و خارجی تاثیر گدار تر هستند دلار در ایران بیشتر جنبه روانی داره بالا و پایین شدنش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات علمی و اخبار اقتصادی به گزارش پایگاه خبری سهامیر : (آشنایی با شاخص دلار در بازار فارکس)
این خبر در پایگاه و ارشیو حقوقی و اقتصادی سهامیر ثبت شد.

آخرین اخبــــــــــــــــــار و مقالات:

جدول محتــــــــــــــوا :