آشنایی با بازار خرسی و گاوی
هنگامی که بازار رو به رشد باشد و قیمت سهام روندی صعودی دارد میگویند «بازار گاوی» است. این در حالی است که اگر قیمت سهام روندی نزولی داشته و رکود در اوضاع اقتصادی حاکم شده باشد، «بازار خرسی» نامی است
Warning: Undefined property: WP_Error::$taxonomy in /home/admin/domains/sahamir-ac.com/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/query-control/classes/elementor-post-query.php on line 255
مقدمه
مقدمه
بازار گاوی یا Bull market و بازار خرسی Bear market از جمله واژههایی هستند که بارها در توصیف وضعیت بازار شنیدهایم. اما شاید آشنایی با مفهوم و ریشه پیدایش این کلمات سوال بسیاری از افراد باشد که در ادامه مطلب به توضیح آن میپردازیم.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
بازار گاوی و خرسی چیست؟
بازار گاوی و خرسی چیست؟
این دو واژه برای مشخص کردن روند کلی بازار سرمایه به کار گرفته میشوند. به عبارت ساده، هنگامی که بازار رو به رشد باشد و قیمت سهام روندی صعودی دارد میگویند «بازار گاوی» است. این در حالی است که اگر قیمت سهام روندی نزولی داشته و رکود در اوضاع اقتصادی حاکم شده باشد، «بازار خرسی» نامیده می شود که میتواند روند بازار را توضیح دهد.
«گاو» و «خرس» از کجا آمدهاند؟
ریشه اصلی این دو واژه به طور قطع شناخته شده نیست، اما دو گمانه در رابطه با این مساله وجود دارد که استناد به آنها رایجتر است.
1) اولین توضیح، به نحوه جنگیدن این دو حیوان اشاره دارد. از طرفی، با توجه به اینکه گاو به هنگام حمله به دشمن، شاخهای خود را به طرف بالا میگیرد، روند صعودی بازار را گاوی مینامند.
اما از سوی دیگر، خرس در مقابله با رقیب خود، پنجههایش را به سمت پایین میگیرد و با او میجنگد. برخی بر این باورند که این مساله علت استفاده از نام خرس به هنگام توصیف بازار نزولی است.
2) در گذشتهای دور، دلالانی وجود داشتند که پوست خرس میفروختند. در واقع، آنها پوست خرس را با قیمت همان روز به مشتریان پیش فروش میکردند و چون اعتقاد داشتند که قیمت آن در آینده نزدیک کاهش خواهد یافت، در موعد تحویل پوست با پرداخت مبلغی کمتر به شکارچیان، از تفاوت قیمت خرید فعلی و پیشفروش سود کسب میکردند.
این افراد به «خرسیها» شهرت یافته بودند و چون روند نزولی قیمت را پیشبینی میکردند، عدهای عقیده دارند که ریشه «بازار خرسی» از این افراد بر گرفته شده است.
این مفسران در توجیه نام گاو نیز اشاره به مبارزات تاریخی گاو و خرس دارند که همواره در طول تاریخ، گاو نقطه مقابل خرس بوده است (جنگ گاو و خرس، از جمله تفریحات مردم مکزیک به شمار میآمده که هماکنون نیز در برخی نقاط دنیا این عمل انجام میگیرد و مردم شهر را به تماشای این مبارزه جذب میکند).
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
بازار گاوی چگونه به بازار خرسی تبدیل میشود؟
بازار گاوی چگونه به بازار خرسی تبدیل میشود؟
وقتی عموم مردم در بازار هستند، بازار گاوی (صعودی) آمادگی زیادی برای تبدیل شدن به بازار خرسی (نزولی) دارد. دلیل آن این است که عموم مردم کمترین تحملی برای پذیرش ریسک ندارند و در نتیجه نیاز به اطمینان و تایید زیادی دارند که یقین کنند کاری که انجام میدهند یک سرمایهگذاری «مطمئن» است.
در نتیجه اغلب آنها آخرین افرادی هستند که متقاعد میشوند بازار صعودی است و فرصتهای خوبی برای خرید در آن وجود دارد. در یک بازار گاوی، صرف نظر از اینکه چقدر طولانی مدت باشد، عموم مردم در آخرین لحظات سوار بر ارابه قیمت میشوند و هر چند سعی میکنند برای این کار خود دلایل منطقی و اقتصادی ذکر کنند، اما در واقع از کاری که میکنند اطلاع چندانی ندارند و استدلال واقعی و درونی آنها (که آن را ذکر نمیکنند) این است که همه دارند این کار را میکنند و پول در میآورند، پس چگونه ممکن است این کار اشتباه باشد؟
غافل از اینکه بازار گاوی و صعود مرتب قیمتها، نیاز به تزریق دائمی پول توسط معاملهگرانی دارد که خواهان خرید در قیمتهای بالاتر و بالاتر باشند.
هر چقدر از عمر بازار گاوی گذشته باشد، تعداد بیشتری از معاملهگران خریدهای خود را انجام دادهاند و کمتر مشتری جدیدی باقی مانده و در نتیجه تعداد کسانی که حاضرند قیمتهای بالاتری برای خرید پیشنهاد دهند کمتر شده است.
خریداران قدیمی مشتاقند که شاهد افزایش روز افزون قیمتها باشند ولی دلشان هم نمیخواهد با توقف رشد قیمت، گیر بیافتند و خریدهایشان روی دستشان بماند. لذا هر چه قیمت بالاتر میرود عصبیتر میشوند و مردد هستند که وقت شناسایی سود فرا رسیده یا نه.
وقتی عموم مردم وارد بازار میشوند و دسته جمعی شروع به خرید میکنند، حرفهایها میدانند که پایان راه نزدیک است. چطور؟ چون حرفهایها بر خلاف مردم عادی میدانند که تعداد خریداران و حجم پولی که باید در خرید صرف شود محدود است و سرانجام نقطهای فرا خواهد رسید که در آن هر کس که میتوانسته در حکم خریدار ظاهر شود، خرید خود را انجام داده است و دیگر خریداری باقی نمانده است.
در واقع، خریدار حرفهای نیز مثل بقیه دوست دارد قیمتها مرتب بالاتر روند ولی باور دارد که این کار شدنی نیست. لذا قبل از رسیدن به آخر خط، یعنی وقتی هنوز خریدارانی وجود دارند شروع به فروش میکند. وقتی آخرین خریدار خرید خود را انجام داد، قیمت دیگر حرکتی نمیتواند بکند مگر رو به پایین.
اینجاست که مردم عادی گیر میافتند، چون قبلاً وقتی هنوز پتانسیل رشد قیمت وجود داشت، ریسک ورود به معامله را نپذیرفتند و وارد بازار نشدند. حرفهایها قبل از رسیدن به این نقطه، شروع به خالی کردن موقعیتها کردهاند و با رقابت بین آنها بر سر جلب نظر خریداران باقی مانده که به سرعت در حال کمتر شدن هستند، قیمت رو به کاهش میگذارد.
حال بجای آنکه قیمتهای پایینتر برای خریداران جذابتر باشد، دچار هراس میشوند. آنها نه تنها انتظار ضرر نداشتند بلکه تنها دلیل آنها برای ورود به بازار توقع بالای آنها از کسب سود به روشی بسیار مطمئن بود و الان هم طاقت ناامیدی ندارند.
وقتی عموم مردم هم شروع به فروش کنند انگار هجوم می اورند. هر چند دوباره برای فروشهای هیجانی و زیر قیمت، چندین دلیل اقتصادی و منطقی ذکر میکنند تا کسی گمان نکند که آنها وحشت کردهاند یا آدمهایی غیر منطقی هستند، اما در واقع دلیل اصلی اینکه آنها اینگونه وحشت زده در حال فرار هستند این است که قیمتها بالاتر نرفت.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
نتیجه گیری
نتیجه گیری
در بازار گاوی تقاضا بسیار زیاد است و عرضه به ندرت صورت میگیرد. به عبارت دیگر، سرمایهگذاران با امید به آینده رو به رشد بازار، اقدام به خرید سهام جدید میکنند و فروشندگان نیز تمایلی برای فروش ندارند. عکس این ماجرا در بازار خرسی حاکم است و عرضه افزایش و تقاضا به شدت کاهش مییابد.
روند بازار و جو روانی حاکم بر سرمایهگذاران تاثیری دوجانبه بر یکدیگر دارند. برای فهم بیشتر، رابطه اقتصاد و سیاست را در نظر بگیرید، تصمیمات سیاسی روی اقتصاد جامعه تاثیرگذار است و از طرف دیگر، شرایط اقتصادی بسیاری از تصمیمات سیاسی را تحت تاثیر قرار میدهد.
با این تفاسیر، در بازار گاوی، بیشتر افراد به امید کسب سود بیشتر، در بازار سرمایهگذاری میکنند، اما در بازار خرسی، جوی منفی بر بازار حاکم است و همین امر رمقی برای سرمایهگذاران به منظور خرید سهام جدید باقی نمیگذارد. عکس این اتفاق نیز ممکن است؛ به عبارتی، اخبار ناخوشایند میتواند منجر به بازار خرسی شود و در مقابل، اخبار خوب بازار گاوی را رقم زند.
نکته قابل توجه در رابطه با بازار گاوی و خرسی، عدم نگاه کوتاهمدت به روند بازار است. افت قیمتها در یک روز یا یک هفته یا افزایش آنها نشان از بازار خرسی و گاوی نیست. بلکه آنچه نوع بازار را مشخص میکند، روند بلندمدت آن است.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
10 پاسخ
بازار گاوی چگونه به بازار خرسی تبدیل میشود؟
وقتی عموم مردم در بازار هستند، بازار گاوی (صعودی) آمادگی زیادی برای تبدیل شدن به بازار خرسی (نزولی) دارد. دلیل آن این است كه عموم مردم كمترین تحملی برای پذیرش ریسك ندارند و در نتیجه نیاز به اطمینان و تایید زیادی دارند كه یقین كنند كاری كه انجام میدهند یك سرمایهگذاری «مطمئن» است.
بازار گاوی دقیقا چیه؟
بازار گاوی، نشاندهنده روند صعودی و مثبت در بازار است. در بازار گاوی، شاهد کمبود شدید عرضه و افزایش چشمگیر تقاضا هستیم.
بازار خرسی دقیقا چیه؟
بازار خرسی، نشاندهنده روند نزولی و منفی در بازار است. در بازار خرسی، شاهد کمبود شدید تقاضا و افزایش چشمگیر عرضه هستیم.
چه عواملی بر روی گاوی یا خرسی شدن بازارهای مالی تأثیر گذارند؟
عواملی همچون اخبار مؤثر و شایعات مهم و همچنین افراد تازه وارد آموزش ندیده و نا آگاه.
تفاوت بازار خرسی و گاوی در بورس چیست؟
در بازار گاوی تقاضا بسیار زیاد است و عرضه به ندرت صورت میگیرد و سرمایه گذاران و سهامداران به رشد بازار در روزهای آتی امید دارند و سهام جدید خریداری می کنند و فروشندگان نیز تمایلی برای فروش ندارند.
در بازار خرسی عرضه افزایش و تقاضا به شدت کاهش مییابد و به عبارتی نقطه متقابل بازار گاوی است.
تاثیراتی که این دو بازار خرسی و بازار گاوی بر روی یکدیگر میتوانند داشته باشد هم میتواند مهفی و هم مثبت باشد اما نکته ی مهم این است که این دو بازار بر روی یکدیگر اثر می گذارند.
روند بازار خرسی و بازار گاوی طولانی مدت ایت و نمیتوان در کوتاه مدت تصمیم گرفت که بازار خرسی است یا گاوی است. اما به این نکته توجه داشته باشید که زمانی پیش می آید که دو هفته متوالی بازار خرسی باشد اما در آخر بازار گاوی شود.