🔔 اطلاعیه : برگزاری سمینار بین المللی بازارهای مالی با میزبانی سهامیر و حضورکمپانی HELMEN کانادا و مدیر ارشد FINESENCE اتریش

آشنایی با سبدگردانی

   امتیاز (13502) 4.9/5   
0 / 5

Your page rank:

هر گونه تصمیم‌گیری برای خرید یا فروش اوراق ‌بهادار با هدف اداره پرتفوی مشتری توسط شخص دیگر را مدیریت پرتفوی می ‌نامند و شخص تصمیم‌گیرنده را مدیر پرتفوی.

پایگاه خبری و اطلاعاتی سهامیــــــــــر

SAHAMIR UNIVERSITY

آشنایی با سبدگردانی سهامیـــــــــر

آشنایی با سبدگردانی

واحد خبرگزاری سهامیــــــــــــــــــر

آشنایی با سبدگردانی

هر گونه تصمیم‌گیری برای خرید یا فروش اوراق ‌بهادار با هدف اداره پرتفوی مشتری توسط شخص دیگر را مدیریت پرتفوی می ‌نامند و شخص تصمیم‌گیرنده را مدیر پرتفوی.

سبدگردانی

سبدگردانی

سبدگردان شخص حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص و به منظور کسب انتفاع، به خرید و فروش سهام و اوراق بهادار برای سرمایه‌گذار می‌پردازد.

به سبدگردانی، مدیریت پرتفوی نیز گفته می‌شود. هر گونه تصمیم‌گیری برای خرید یا فروش اوراق ‌بهادار با هدف اداره پرتفوی مشتری توسط شخص دیگر را مدیریت پرتفوی می ‌نامند و شخص تصمیم‌گیرنده را مدیر پرتفوی.

شرایط و قوانین سبدگردانی

سبدگردانی از خدمات قابل ارائه توسط کارگزاری‌ها و سایر شرکت‌های دارای مجوز از سازمان بورس است. با بستن قرارداد سبدگردانی، سرمایه‌گذار مسئولیت مدیریت دارایی و معاملات اوراق بهادار را به افراد خبره که مهارت و دانش و تجربه برای اینکار را دارند، واگذار می‌کند.
این خدمات بطور اختصاصی به سرمایه‌گذار بصورت جداگانه ارائه می‌شود (برخلاف صندوق‌ سرمایه‌گذاری که سرمایه تعداد زیادی از افراد با هم مدیریت می‌گردد).

چگونه شخصی را برای سبدگردانی پیدا کنیم؟

چگونه شخصی را برای سبدگردانی پیدا کنیم؟

این سوال پیش می‌آید که چرا ما خودمان سرمایه‌مان را در بورس در اختیار نگیریم و خودمان خرید و فروش نکنیم؟

زمانی که تازه در بورس شروع به کار کرده بودم از روی کم تجربگی سهمی رو که فکر می‌کردم خوب است به دیگران معرفی می‌کردم بدون توجه به شناخت آن فرد از بازار سرمایه. تا اینکه سهم فولاد مبارکه به من نشان داد که معرفی و خرید یک سهم همه فرایند سرمایه‌گذاری نیست.

داستان بر می‌گردد به اوایل اردیبهشت ۸۷ فولاد مبارکه اصفهان یک سالی بود که در بورس عرضه شده بود؛ اما بعد از یک رشد ۵۰ درصدی، بیش از چند ماه بود که در قیمت ۳۰۰ تومان در جا می‌زد. یک تحلیل را کار کردم در موردش و متوجه شدم که سهم پتانسیل رشد خوبی دارد. هر کسی به من می‌گفت چی بخرم، فولاد رو بهش توصیه می‌کردم. از جمله خواهرم که میلغی پس‌انداز داشت و می‌خواست خانه بخرد و من با کلی اصرار بهش گفتم فولاد بخرد.

اگر اشتباه نکنم اردیبهشت فولاد روی قیمت ۳۳۰ تومان خرید. فولاد شروع کرد به رشد کردن؛ یک نفس تا ۵۰۰ تومان رفت! بعد از آن هم رفت مجمع و فکر کنم ۶۰ تومان سود تقسیم کرد و با حفظ روند رشد مناسبی قیمت آن به ۶۰۰ تومان در اواسط تیر ماه رسید. یعنی در کمتر از ۲ ماه ۱۰۰ درصد بازده.

البته بعدش بخاطر عرضه‌های فرهنگیان تا ۵۶۰ تومان افت کرد و من فکر کنم در قیمتی حدود ۵۷۰ یا ۵۸۰ فروختم و خوشحال هم بودم. اولین سود ۱۰۰ درصدی زندگیم بود و از آن قشنگ‌تر برایم این بود که خودم این سهم را تحلیل کرده بودم. 

بعد از آن سهم در مسیر ریزش افتاد که ناشی از بحران جهانی سال ۲۰۰۸ بود و بدون اینکه فرصت خاصی به کسی بدهد، شهریور ماه به ۳۷۰ تومان رسیده بود. بعد هم که نماد رو بستند و با باز شدن نماد در آبان، قیمت آن به ۲۲۰ تومان کاهش یافت. هیچ وقت آن روز کذایی را یادم نمیرود، زمانی که داشتم کدها رو نگاه می‌کردم، ناگهان کد خواهرم رادیدم؛ یادم رفته بود به خواهرم بگویم سهم خود را بفروشد.

همان پولی را که برای خرید خانه کنار گذاشته بود و به اصرار من، با آن سهم فولاد خریده بود، حالا ۱۵ درصد زیان داده بود، من واقعا توصیه بدی نکرده بودم. یک خرید خوب انجام داده بود، حتی آن سرمایه‌گذاری ۱۰۰ درصد سود داده بود؛ اما چون من یادم نبود که در زمان مناسب به او بگویم بفروشد، سهام او با زیان ۱۵ درصدی مواجه شده بود و من کلی تلاش کردم تا توانستم بعد از یک سال زیانش را جبران کنم و پولش را با یک سود بانکی بهش برگردانم. البته شانس آوردم خانه بالا نرفته بود.

از آن روز هر کسی میگوید چی بخرم؟، برایش توضیح می‌دهم که اگر می‌خواهد سهامی را برای خرید به او معرفی کنم، باید اجازه فروشش هم در اختیار خودم باشد.

گرچه براساس آمارها، بازار سرمایه پربازده‌ترین بازار در کشور در طول 10 سال اخیر بوده ولی در این مدت آیا همه افرادی که در بورس فعال بوده‌اند توانسته سودی از این بازار بدست آورند؟

مردم عادی چگونه می‌توانند با نبود تجربه و دانش کافی از سود این بازار بهره ‌مند شوند؟ پاسخ استفاده از خدمات سبدگردانی است.
خدماتی که با استفاده از آن، نیازی نخواهد بود فرایند یادگیری مفاهیم بورسی، مفاهیم حرفه‌ای، کسب تجربه و مهارت را طی کنید و سرمایه خود را به فردی حرفه‌ای می‌سپارید تا برای شما خرید و فروش انجام دهد.

مزایای سبدگردانی

  • اختصاصی بودن: شرکت‌های سبدگردانی متناسب با درجه‌ی ریسک‌پذیری، اهداف و محدودیت‌های سرمایه‌گذار اقدام به تشکیل سبد اختصاصی برای او می‌کنند.
  • انعطاف‌پذیری: در طول دوره‌ی سرمایه‌گذاری، شخص سرمایه‌گذار می‌تواند استراتژی خود را تغییر دهد و آن را به اطلاع شرکت سبدگردان برساند. شرکت سبدگردان نیز موظف است استراتژی مورد نظر سرمایه‌گذار را در تشکیل سبد لحاظ کند.
  • عدم نیاز به دانش خاص و صرف وقت: در این روش مانند سرمایه‌گذاری در صندوق‌ها، شما نیاز به داشتن دانش خاص از مفاهیم تخصصی بورس یا صرف زمان ندارید.
  • مدیریت حرفه‌ای: یکی دیگر از مزایای این روش استفاده از تیم مدیریت حرفه‌ای با دانش تخصصی برای سبدگردانی است.
  • عدم وجود تضاد منافع: در روش سبدگردانی هیچ تضاد منافعی بین شرکت سبدگردان و شخص سرمایه‌گذار وجود ندارد. چراکه کارمزد متغیر شرکت سبدگردانی در گرو سودآوری بیش از نرخ بهره‌ی بدون ریسک است.

سود سبدگردانی چقدر است؟

آیا اصلا ارزش دارد که سرمایه خودمان را به سبدگردان بسپاریم؟ بهتر نیست آنرا در بانک قرار دهیم و خیال خودمان را راحت کنیم؟
شاید سبدگردانی برای شما مفهوم ناآشنایی به نظر برسد.

اگر بخواهیم در یک کلام سود سبدگردانی را بگوییم، سود سبدگردانی متغیر است، چون بورس غیرقابل پیش‌بینی است و نمی‌توان سودی تضمین شده را در سبدگردانی پیش‌بینی کرد.

اما نکته جالب اینجاست: سبدگردان فقط زمانی از شما کارمزد کسر خواهد کرد که بتواند بیش از سود بانکی برای شما سود بسازد، بنابراین بیشترین تلاش خود را خواهد کرد تا سودی بیشتر از سود بانکی برای شما کسب کند تا خود نیز بتواند کارمزد خود را بدست آورد. میزان کارمزد سبدگردانی در شرکت‌ها متغیر است.

انتخاب سبدگردان مناسب

مهمترین و حساس‌ترین بخش در مورد اینکه دارایی‌هایمان را به کدام یک از سبد گردان‌های رسمی بدهیم. انتخاب مناسبترین سبدگردان است. چهار معیار زیر از مهمترین نکات در انتخاب یک سبدگردان مناسب است:

  • سابقه سبدگردان در مدیریت دارایی‌ها و میزان بازدهی کسب شده در آن‌ ها
  • دارا بودن ساختار سبدگردانی و تیم تحلیل
  • مقدار منابع در اختیار
  • خوشنامی در بازار سرمایه

مزایا و معایب معامله با تحلیل فاندامنتال

مزایا و معایب معامله با تحلیل فاندامنتال

بسیاری از کارگزاران رسمی بورس اوراق بهادار، مجوز سبدگردانی را نیز دریافت کرده‌اند. کافیست به یک کارگزاری که مطمئن هستید دارای مجوز مدیریت پرتفوی و سبدگردانی می‌باشند مراجعه کنید و با آن قرارداد همکاری در زمینه مدیریت پرتفوی امضا نمایید.

حال که سبدگردان مناسبی انتخاب کرده و به نکات مهم پیش از سرمایه‌گذاری دقت کردیم، برای شروع کار نیاز به انعقاد یک قرارداد رسمی با سبدگردان خود داریم. این قرارداد که به‌طور رسمی و مطابق با فرمت ارسالی سازمان بورس و اوراق بهادار است، فیمابین شرکت دارای مجوز سبدگردانی و سرمایه گذار منعقد می گردد.

طی این قرارداد برای سرمایه‌گذار کد بورسی سبدگردانی اختصاصی از طریق شرکت سپرده گذاری مرکزی صادر می‌شود. این کد بنام سرمایه گذار بوده ولی سبدگردان با استناد به قرارداد فی مابین می‌تواند در آن با اختیار خود، معاملات مورد نظر را انجام دهد. به عبارتی منابع زیر کلید سرمایه گذار توسط سبدگردان مدیریت می‌شود.

مفاد قراردادهای سبدگردانی

مفاد قراردادهای سبدگردانی

در قراردادهای سبدگردانی از مهم ترین مفادی که می توان به آن اشاره کرد، به صورت زیر است:

آورده سرمایه‌گذار

فرایند سبدگردانی برای ارایه یک کار با کیفیت، فرایند حساسی محسوب می‌شود. برای آنکه شرکت‌های سبدگردان و یا کارگزاری‌های دارای مجوز صاحب نام در این زمینه بتوانند خدمات قابل قبولی به سرمایه گذارانشان ارائه دهند، معمولاً حداقل مبلغی برای سرمایه گذاری در نظر گرفته می‌شود.

کارمزدهای سبدگردانی

کارمزدها در فرایند سبدگردانی با توجه به بازدهی کسب شده سبدگردان تعریف می‌شوند. یعنی در صورتی‌که سبدگردان نتواند بازدهی بیش از نرخ سود سپرده کوتاه مدت بانکی را کسب کند، عملا کارمزدی از سرمایه گذار در یافت نمی‌کند. کارمزد سبدگردان به صورت درصدی از سود مازاد بر نرخ سود سپرده کوتاه مدت بانکی تعریف می‌شود. هر چقدر حجم آورده سرمایه‌گذار بیشتر باشد، درصد سهم کارمزد سبدگردان در سیستم کمتر تعریف می‌گردد.

محدودیت‌های معاملاتی

در این قرارداد سرمایه‌گذار می‌تواند عنوان کند که مثلا بدلیل اینکه خودش عمده سایر سرمایه‌گذاری‌هایش در ملک است، سبد گردان در سبد وارد گروه ساختمان نشود. به عبارتی سرمایه گذار در این قرارداد می‌تواند به صورت رسمی برای سبدگردان محدودیت‌های معاملاتی در زمینه عدم ورود به برخی صنایع تعیین کند.

گزارشات

برای هر سبد یک دسترسی در نرم افزار رسمی سبدگردانی تعریف می شود. این نرم افزار اطلاعات آماری از میزان بازدهی سبد و جزییات معاملات سبد را در اختیار سرمایه گذاران قرار می‌دهد.

فرایند نظارت بر عملیات سبد گردانی

فرایند نظارت بر عملیات سبد گردانی

هر سبد (پرتفو) یک امین سبد هم دارد که معمولا یک موسسه حسابرسی این وظیفه را می پذیرد. امین سبد با دسترسی به نرم افزار سبدگردانی وظیفه نظارت بر رعایت قوانین و مقررات توسط سبدگردان را به عهده دارد. هر زمان که سبدگردان از چهارچوب قرارداد با سرمایه‌گذار خارج شود، امین سبد طی نامه‌ای موارد را به استحضار سازمان بورس می‌رساند. سازمان بورس هم مطابق مقررات با سبد گردان برخورد می کند.

امین موظف است بر اجرای تعهدات زیر توسط سبدگردان نظارت کند :

۱- فاد قراردادهای سبدگردانی که سبدگردان با مشتریان خود منعقدکرده است (خواه سمت امین را در مورد آن ها پذیرفته یا نپذیرفته باشد).

۲- دستورالعمل تأسیس و فعالیت سبدگردانی

۳- مقرراتی که سازمان، نظارت بر رعایت آنها را از جمله وظایف امین طرف قرارداد با سبدگردان ها محسوب کند.

همچنین درصورتی که تخلفات سبدگردان از مقررات موضوع این ماده، موجب ورود خسارت به مشتری سبدگردان شود و سبدگردان خسارت وارده را آن طور که به نظر امین عادلانه است، جبران نکند، امین موظف است تخلف سبدگردان را به مشتری یا مشتریان مربوطه اطلاع دهد.

چرا نباید به اشخاص حقیقی یا سبدگردا‌ن‌های بدون مجوز اعتماد کنیم؟

با توجه به اینکه در بازار سرمایه پول و سهام (دارایی‌های با نقد شوندگی بسیار بالا) معامله می‌شود و قاعدتا هر سرمایه گذاری با تلاش زیاد منابعی را برای سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه مهیا کرده است، بنابراین عقل سلیم حکم می‌کند که سرمایه‌گذاران از طریق شرکت‌ها‌ی رسمی و دارای مجوز فرایند مدیریت دارایی‌ها را انجام دهند.

اشخاصی که با قول‌های واهی صحبت از بازدهی‌های چند صد درصدی می‌کنند، معمولا کارشان این است که منابع مردم عادی را در اختیار گرفته و از اهرم آن برای کسب بازدهی شخصی استفاده می کنند. قراردادهای منعقد شده با این افراد هیچ اعتباری ندارد و در هیچ مرجعی قابل پیگیری نیست.

به عبارتی از آنجا که هیچ شخص ثالثی (امین سبد) بر قرارداد نظارت ندارد، فرایند گزارشگری از این افراد مشخص نیست. در ضمن معمولا مکان ثابتی هم برای مراجعه به این افراد وجود ندارد. بنابراین نباید پول بی زبان را به افراد سر زبان دار داد.

بارها دیده یا شنیده‌ایم که افرادی با دادن وعده و وعید مبالغی را از سرمایه گذاران گرفته و آن را صرف بالابردن سهام بی ارزش خود نموده‌اند. در پایان نه تنها سرمایه گذار سود نمی‌برد بلکه با ضرر هنگفتی نیر مواجه شده و گاهی حتی قادر به فروش سهم خود نیز نمی‌شود.

نتیجه گیری

نتیجه گیری

سبدگردانی یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری در بازار سهام و اوراق بهادار بصورت اختصاصی برای هر فرد و با استفاده از دانش تیمی متخصص است. یعنی سبد سهام با توجه به میزان ریسک پذیری سرمایه‌گذار پر می‌شود که در عین حال می‌تواند از دانش و تجربه یک متخصص استفاده کند.

این روش در کنار صندوق های سرمایه‌گذاری دو ابزار مالی نوین برای سود‌آوری افرادی است که وقت و دانش کافی برای سرمایه‌گذاری مستقیم ندارند.

16 پاسخ

    1. مبلغ به حساب سبدگردان واریز و قرادادی زیر نظر سازمان بورس منعقد می گردد و لینک مشاهده پرتفوی سبد به شما اختصاص می یابد.

  1. ایا امکان سو‌استفاده شرکت های سبد گردان از حساب و پولی که در کار گزاری داریم امکان‌دارد؟

    1. در صورتی که سبدگردان خود را از لیست سبدگردان های مورد تایید سازمان بورس(موجود در سایت سازمان) انتخاب کرده باشید. خیر

  2. سود سبدگردانی بیشتره یا صندوق سهامی؟؟میدونم بستگی ب شرایط و صندوق و سبدگردان داره ولی از شما ک تجربه دار هستید کدوم بیشتر سود میده در سال؟

    1. اگر سبدگردان ماهریر باشه سودش معمولا از صندوق ها بیشتره اما خودش سبدگردانی هم یک روش سرمایه سرمایه گذاری در بورس هستش برای افرادی که نه تجربه دارند نه وقت کافی

  3. ایا صرفا کارگزاری ها می توانند سبدگردان باشند ، یا افراد حقیقی کخ صرفا کد بورس دارن می توانند مجوز سبدگردانی بگیرند؟

    1. به افراد حقیقی مجوز سبدگردانی داده نمیشه
      سبدگردانی نیازمند ثبت شرکت هست و شرایط خاصی داره و همچنین نیازمند مدارک معتبر از سازمان بورس است

  4. بنده بسیار تمایل دارم با سبدگردانیها وارد قرارداد شوم آیا مستقیما به کارگزاری مراجعه نمایم کدام کارگزاری را بهتر میدانید وآیا پس از عقد قرارداد خودم دقیقا در جریان خرید وفروش قرار خواهم گرفت؟

    1. برای سبدگردانی، بله کارگزاری ها میتونن شمارو راهنمایی کنن
      شرکتهای سبدگردانی گزارشات دوره‌ای (مثلا ماهی یا هفته ای یکبار) از عملکرد سود و زیان به شما ارائه میدن اما شما هیچ دخالتی در امور انها ندارید و فقط ناظر هستید و درصورت پشیمانی میتوانید قرارداد را یکطرفه فسخ کنید.

    1. با توجه به اینکه نوسان قیمت یکی از عوامل اصلی موجود در بورس سهام است و با درنظر گرفتن این نکته که سهام برای سبد با دید میان‌مدت و بلندمدت خریداری می‌شود، لذا در سبدگردانی نمی‌توان درآمد ثابت ماهانه داشت.

    1. یکی از مهمترین ویژگی‌های سبدگردانی اختصاصی، عدم وجود تضاد منافع بین شرکت سبدگردانی و سرمایه‌گذار است؛ چرا که بخش اصلی کارمزد سبدگردانی در گرو سودآوری بیشتر از نرخ سود بدون ریسک است. در صورتی که سود سبدگردانی کمتر یا برابر با نرخ سود بدون ریسک باشد، تمام آن متعلق به سرمایه‌گذار است و اگر بیشتر باشد درصدی از سود مازاد حاصل شده متعلق به شرکت سبدگردان و بخش عمده‌ی آن باز متعلق به سرمایه‌گذار خواهد بود. لذا منطق حاکم بر سبدگردانی و هدف اصلی آن کسب سودی بیش از نرخ سود بدون ریسک است که این منطق هم شرکت و سرمایه‌گذار را منتفع خواهد کرد و هم ریسک و دغدغه‌ی سرمایه‌گذار را برای تحمل زیان کاهش می‌دهد

    1. یکی از مهمترین ویژگی‌های سبدگردانی اختصاصی، عدم وجود تضاد منافع بین شرکت سبدگردانی و سرمایه‌گذار است؛ چرا که بخش اصلی کارمزد سبدگردانی در گرو سودآوری بیشتر از نرخ سود بدون ریسک است. در صورتی که سود سبدگردانی کمتر یا برابر با نرخ سود بدون ریسک باشد، تمام آن متعلق به سرمایه‌گذار است و اگر بیشتر باشد درصدی از سود مازاد حاصل شده متعلق به شرکت سبدگردان و بخش عمده‌ی آن باز متعلق به سرمایه‌گذار خواهد بود. لذا منطق حاکم بر سبدگردانی و هدف اصلی آن کسب سودی بیش از نرخ سود بدون ریسک است که این منطق هم شرکت و سرمایه‌گذار را منتفع خواهد کرد و هم ریسک و دغدغه‌ی سرمایه‌گذار را برای تحمل زیان کاهش می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات علمی و اخبار اقتصادی به گزارش پایگاه خبری سهامیر : (آشنایی با سبدگردانی)
این خبر در پایگاه و ارشیو حقوقی و اقتصادی سهامیر ثبت شد.

آخرین اخبــــــــــــــــــار و مقالات:

جدول محتــــــــــــــوا :