تابلو معاملات
یکی از مهمترین و اصلیترین سایتهای مورد نیاز سرمایهگذاران در بورس، سایت tsetmc یا به عبارتی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران میباشد. به این سایت تابلو معاملات آنلاین بورس نیز میگویند. اطلاعات آن به صورت لحظهای با توجه به فرآیند خرید و فروش سهام تغییر میکند. هر سرمایهگذار، برای خرید یا فروش سهام و کسب اطلاعات در خصوص سهام مورد نظر خود لازم است که با سایت tsetmc و اصطلاحات تابلوخوانی آشنا باشد.
تاریخچه تابلو معاملات
شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در تاریخ 1373/03/11 به ثبت رسید و فعالیت خود را پس از طی کردن مراحل قانونی و اداری مشخص و همچنین انتشار آگهی در روزنامههای کثیرالانتشار در تاریخ 1373/03/16 آغاز نمود. این شرکت ابتدا با نام شرکت خدمات بورس تهران به ثبت رسید و سپس در سال 1385 به شرکت مدیریت فناوری بورس تهران تغییر نام یافت.
این شرکت با عنوان لاتین Tehran Securities Exchange Technology Management Co است که به اختصار با نام TSETMC شناخته شده است. سرمایهگذاران از طریق این سامانه، میتوانند به صورت عمومی به اطلاعات آن دسترسی پیدا کرده، رویدادها را تجزیه و تحلیل کنند و در نهایت معامله بهتری داشته باشند.
آموزش سایت TSETMC یا همان تابلو معاملات ، یکی از نیازهای اساسی هر سرمایهگذار بعد از ورود به بازار سرمایه و دریافت کد بورسی میباشد.
معرفی سایت TSETMC و معرفی بخش های آن
ابتدا وارد سایت tsetmc شوید. پس از ورود، صفحه اصلی سایت به شما نشان داده میشود و میتوانید نمای کلی بازار را در آن مشاهده نمایید.
دو قسمت عمده تابلو معاملات
صفحه در یک نگاه تابلو از اطلاعات دو قسمت بورس و فرابورس تشکیل شده است. این اطلاعات شامل شاخصهای بورس و فرابورس، نمادهای دارای بیشترین تاثیر در شاخص، و نمادهای پرتراکنش میباشد. در قسمتهای دیگر اطلاعات بورس انرژی ایران، بورس کالا، شبکه کدال، صندوق های سرمایه گذاری نیز قابل مشاهده است.
اهمیت شاخص ها در TSETMC و تابلوخوانی
شاخص چیست ؟
به عددی که روند کلی بازار و شرایط آن را به ما نشان میدهد، شاخص بورس میگویند.
در بورس هشت شاخص وجود دارد که عبارتند از :
- شاخص کل قیمت
- شاخص کل هم وزن
- شاخص قیمت و بازده نقدی
- شاخص بازده نقدی
- شاخص صنعت و شاخص مالی
- شاخص آزاد شناور
- شاخص 50 شرکت برتر
- شاخص 30 شرکت بزرگتر
در زیر به توضیح دو شاخص با اهمیت که در تابلو معاملات وجود دارند میپردازیم :
شاخص کل (قیمت و بازده نقدی)
شاخص کل، همان شاخص قیمت و بازده نقدی است. این شاخص نشانگر روند و تغییرات کل بازار میباشد.
توضیح: اگر شاخص کل در طول یک سال 50 درصد رشد کند، به این معناست که سطح عمومی قیمتها در کلیه نمادها به طور میانگین 50 درصد افزایش داشته است. در این شاخص، وزن شرکتها مهم است یعنی شرکتهای بزرگتر تأثیر بیشتر و شرکت کوچکتر تاثیر کمتری در آن دارند.
به عنوان مثال اگر 10 شرکت بزرگ و شاخص ساز در طول یک روز معاملاتی روند مثبتی داشته باشند، روند منفی شرکتهای کوچک شاخص کل را منفی نمیکند و بالعکس.
شاخص کل هم وزن
گاهی ممکن است در شاخص کل قیمت و بازده نقدی، تغییرات شرکتهای کوچکتر مشخص نشود، در اینجا اهمیت شاخص کل هم وزن مشخص میشود. در شاخص هم وزن، تمامی شرکتها تأثیر یکسانی دارند. با استفاده از مقدار این شاخصها، میتوان فهمید که در یک روز معاملاتی نمادهای بازار چه روندی داشتهاند.
به طور کلی در یک روز معاملاتی چهار حالت وجود دارد :
شاخص کل و شاخص کل هم وزن هر دو مثبت باشند. در این حالت، بیشتر شرکتهای بزرگ و کوچک بازار روند مثبتی داشتهاند.
شاخص کل و شاخص کل هم وزن هر دو منفی باشند. در این حالت، بیشتر شرکتهای بزرگ و کوچک بازار روند منفی داشتهاند.
شاخص کل مثبت و شاخص کل هموزن منفی باشد. این حالت نشان میدهد که هرچند روند کلی بازار منفی بوده، اما چند شرکت بزرگ و شاخصساز بازار روند مثبت داشتهاند.
شاخص کل منفی و شاخص کل هموزن مثبت باشد. این حالت نشان میدهد که هرچند روند کلی بازار مثبت بوده، اما چند شرکت بزرگ و شاخص ساز بازار روند منفی داشتهاند.
تابلوخوانی در سایت TSETMC
برای بررسی یک نماد نیاز به مشاهده اطلاعات معامله آن در تابلو معاملات آنلاین میباشد.
این اطلاعات شامل: قیمت سهم و نوسانهای آن، تعداد خریداران و فروشندگان سهم اعم از حقیقی و حقوقی، قدرت خریدار و فروشنده، میزان عرضه و تقاضا و … میباشد.
برای دسترسی به صفحه مخصوص نماد، کافیست بر روی گزینه جستجو کلیک کرده و سپس نماد مورد نظر خود را جستجو کنید.
پس از مشاهده نتایج جستجو و کلیک بر روی نماد مورد نظر، صفحه نماد برای شما باز میشود.
انواع قیمتها در طول روز معاملات
قیمت خرید: بهترین و بالاترین قیمتی که خریداران پیشنهاد دادهاند.
قیمت فروش: بهترین و پایینترین قیمتی که فروشندگان پیشنهاد دادهاند.
اولین قیمت: قیمتی که اولین معامله روز در آن قیمت انجام شده است.
قیمت معامله: قیمت لحظهای سهم که در حال معامله میباشد.
قیمت دیروز: قیمت پایانی روز قبل بازار که نقطه میانی قیمت امروز بازار است.
قیمت پایانی : قیمت پایانی یک سهم در طول روز از میانگین موزون قیمت معاملات همان روز و با توجه به حجم مبنا سهم بدست میآید. این قیمت در طی بازار تغییر میکند و در پایان روز معاملاتی مشخص میگردد.
قیمت پایانی چیست؟
قیمت پایانی یک روز معاملاتی، نقطه میانی و صفر تابلو در روز معاملاتی بعد بازار میباشد. بازه نوسان 5 درصدی قیمت با توجه به آن مشخص میگردد.
تعداد معاملات و حجم معاملات
به تعداد معامله انجام شده تا آن لحظه تعداد معاملات و به تعداد سهمی که در طی این تعداد معامله جابجا شده است، حجم معاملات گفته میشود. به عنوان مثال در طی 50 معامله 20 میلیون سهم جابجا شدهاند که در اینجا 50، تعداد معاملات و 20 میلیون سهم، حجم معاملات میباشد.
ارزش معاملات و ارزش بازار
ارزش مالی معاملات انجام شده را ارزش معاملات میگویند. این رقم از حاصلضرب حجم معاملات در قیمت معامله بدست میآید. به عنوان مثال، در تصویر بالا حجم معاملات برابر با 289,453 میلیون سهم و قیمت معامله 29550 ریال است. از حاصلضرب این دو رقم ارزش معاملات محاسبه میگردد که برابر با 8,530,703 میلیارد ریال میباشد.
ارزش بازار: عبارت است از حاصل ضرب کل سهمهای شرکت در قیمت معامله، از این طریق ارزش بازاری کل نماد مشخص شود.
آخرین اطلاعات قیمت
این قسمت، آخرین به روزرسانی قیمت و زمان آخرین معامله را در چند لحظه قبل مشخص مینماید.