آشنایی با DPS در بازار سهام ایران
واژه dps مخفف عبارت Dividend per Share است. در یک تعریف ساده، dps قسمتی از eps سهام است که توسط شرکت در میان سهامداران تقسیم میشود.
Warning: Undefined property: WP_Error::$taxonomy in /home/admin/domains/sahamir-ac.com/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/query-control/classes/elementor-post-query.php on line 255
مفهوم DPS سهام چیست؟
مفهوم DPS سهام چیست؟
واژه dps مخفف عبارت Dividend per Share است. در یک تعریف ساده، dps قسمتی از eps سهام است که توسط شرکت در میان سهامداران تقسیم میشود. یعنی شرکت درصدی از سود کل خود را برای توزیع در میان سهامداران اختصاص میدهد.
به dps، سود تقسیمی سهام نیز گفته میشود. درصد سود تقسیمی یا dps برای شرکتهای گوناگون، متفاوت بوده و بستگی به سیاستهای مالی هر شرکت دارد. برخی شرکتها ترجیح میدهند درصد سود بیشتری را بین سهامداران توزیع کنند.
برخی دیگر نیز سود تقسیمی کمتری داشته و بیشتر به تامین مالی پروژههای توسعهای شرکت توجه دارند. مقداری از eps سهام که قرار است در قالب dps توزیع شود، در مجمع شرکت تعیین میشود.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
dps به چه کسانی تعلق میگیرد؟
dps به چه کسانی تعلق میگیرد؟
dps مصوب مجمع، به هر سرمایهگذاری که در زمان برگزاری مجمع سهامدار شرکت باشد، تعلق میگیرد. حتی اگر شخصی یک روز پس از مجمع نیز سهم را بفروشد، باز هم سود تقسیمی به او تعلق میگیرد. dps توزیع شده معمولا به سه طریق به دست سهامداران میرسد.
- سامانه سجام: سود تقسیمی برخی شرکتها به طور مستقیم و از طریق سامانه سجام، وارد حساب کارگزاری افراد میشود. این افراد میتوانند سود را از حساب کارگزاری به حساب بانکی خود منتقل کنند. همچنین میتوانند از آن برای خرید و فروش سهام بورس استفاده کنند.
- مراجعه به بانک: بعضی شرکتها برای توزیع dps، سهامداران را به بعضی بانکهای طرف قرارداد خود معرفی میکنند. سهامداران با مراجعه به شعب بانک مذکور و گشایش حساب، میتوانند سود تقسیمی خود را دریافت کنند.
- دریافت مستقیم: در این روش سهامداران باید اطلاعات حساب بانکی خود را به شرکت ارسال کنند. پس از تایید هویت توسط شرکت، dps سهام به حساب سهامدار واریز میشود.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
سود انباشته چیست؟
سود انباشته چیست؟
طبق تعریف بالا، قاعدتا مقدار dps کمتر از eps سهام است. چرا که dps در اصل کسری از eps است. اما تحت شرایطی ممکن است مقدار سود تقسیمی بیشتر از سود سالانه شرکت باشد.
گاهی شرکت علاوه بر سود امسال که همان eps سهام است، از سود باقیمانده از سال مالی قبلی هم به dps اضافه میکند. یه این سود باقیمانده از سال مالی قبل، سود انباشته میگویند. متناسب با مقدار سود انباشته، ممکن است مقدار dps از eps سهام بیشتر شود.
شرکتها طبق قوانین بورس ۸ ماه زمان دارند که dps سهامداران را پرداخت کنند. بعضی از شرکتها سریع و بعضی دیگر نیز خیلی کند اقدام به پرداخت میکنند. به طور کلی سازوکار پرداخت سود نقدی شرکتها، روند مشخصی ندارد.
میزان تقسیم سود و زمان پرداخت آن، به دلخواه شرکت تعیین میگردد. برای درک بهتر سیاست شرکتها در پرداخت سود، بهترین روش بررسی سابقه شرکت در این زمینه است.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
تفاوت EPS و DPS چیست؟
تفاوت EPS و DPS چیست؟
خود dps در واقع بخشی از eps است. جنس هردوی آنها از سود شرکت است. تفاوت در این است که در بیشتر مواقع با هم برابر نیستند.
معمولا مقدار dps از eps شرکت کمتر است. چون شرکتها علاقه دارند بخشی از سود را نزد خود نگهدارند. اما گاهی نیز ممکن است به دلایلی dps از eps بیشتر شود. مثلا شرکت علاوه بر سود امسال، ازسود انباشته ای که از سال گذشته داشته است نیز مقداری را تقسیم کند. این کار باعث می شود که مقدار dps از مقدار eps بیشتر شود.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
نتیجه گیری
نتیجه گیری
در این مقاله در ابتدا به این پرداختیم که EPS و DPS چیست و تفاوت آن ها با هم در چیست. حال که با مفهوم دو اصطلاح EPS و DPS آشنا شدهایم، لازم است پس از این برای تحلیل سهام شرکت های گوناگون و همین طور بررسی قیمت ها به این دو پارامتر نیز توجه کافی را داشته باشیم.
در نظر داشته باشید که هر دوی این اصطلاحات، نکات مهمی را درباره عملکرد، میزان سودآوری و روند رشد شرکت نشان می دهد؛ لذا پیش از سرمایه گذاری در یک سهم باید بتوان طبق این اطلاعات ارزیابی مناسبی از آینده شرکت کسب کرد. حال دیگر متوجه این موضوع هستید که EPS و DPS چیست و می توانید به صورت ساده آن را برای دیگران هم توضیح دهید.
این که می دانید EPS و DPS چیست قطعا در سرمایه گذاری شما در بازار مالی مانند بورسی می تواند کمک کننده باشد ولی در نظر داشته باشید که آموزش تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی بورس، تابلوخانی در بورس و … موارد کمکی اصلی در فرآیند سرمایه گذاری در بورس به حساب می آیند در این مسیر می توانید از دوره های حضوری و غیرحضوری سهامیر نیز کمک بگیرید.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
10 پاسخ
برای اطلاع از میزان سود نقدی هر سهم شرکت (DPS)، به کجا باید مراجعه کرد؟
برای اطلاع از میزان سود نقدی هر شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، میتوانید اطلاعیه تصمیمات مجمع عمومی عادی شرکت را در سایت codal.ir پیدا کنید و یا به سایت شرکت (قسمت سهام) مراجعه نمایید
سود شرکتها چه زمانی پرداخت میشود؟
طبق قانون تجارت، مصوبه مجمع سالیانه، شرکت موظف است حداکثر ظرف 8 ماه از تاریخ تصویب، سود نقدی(DPS) را به سهامداران پرداخت کند
سود نقدی هر سهم شرکت به چه سهامدارانی تعلق میگیرد؟
سود هرسهم به سهامداری تعلق میگیرد که در تاریخ برگزاری مجمع عمومی سالیانه شرکت، مالک آن سهم باشد. بنابراین زمان خرید یا فروش سهام ملاک نیست. شما حتی اگر دو روز قبل از برگزاری مجمع، سهام شرکت را بخرید و در زمان برگزاری مجمع، سهامدار شرکت باشید، سود نقدی به شما تعلق میگیرد (حتی اگر آنرا فورا پس از بازگشایی سهم بفروشید.)
به چه صورت میتوان سود نقدی سهام شرکت را دریافت نمود؟
مطابق قانون قبل از برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه ، زمانبندی پرداخت سود و نحوه دریافت آن در سایت کدال به نشانی codal.ir اعلام میشود و سهامداران میتوانند طبق دستورالعمل آن اقدام به دریافت سود نمایند.
برای دریافت سود مالی سال 97 که طبق تصمیمات مجمع عمومی شرکت مبلغ 300 ریال میباشد، میتوان به صورت زیر اقدام نمود:
سهامداران حقیقی از تاریخ 14/12/97 اطلاعات حساب بانکی خود را ( براساس جزئیات اعلام شده ذیل) از طریق فکس (88219123) یا ایمیل امور سهام (stock@sep.ir) شرکت اعلام نمایند.
جزئیات اطلاعات ارسالی:
1-مشخصات حساب بانکی در سراسرکشور، شامل شماره شبا، شماره حساب، نوع حساب، نام شعبه، کد شعبه، شهرستان محل شعبه (ترجیحا “بانک سامان”)
2- مشخصات سهامدار: شامل نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، نام پدر، تاریخ تولد، شماره سریال شناسنامه، شماره ملی
آدرس پستی کامل، کد پستی و شماره تماس سهامدار
نحوه دریافت سود سهام توسط وکیل به چه صورت است؟
وکیل با در دست داشتن اصل وکالتنامه معتبر و اصل مدارک هویتی خود و کپی مدارک هویتی موکل، جهت دریافت سود مطابق دستورالعمل پرداخت سود هر سال اقدام مینماید.