آشنایی با شاخص کل و هم وزن
شاخص متغیر خاص مورد تعریف خود را شامل می شود و نمی توان نتایج حاصل از شاخص ها را نسبت به هم مقایسه کرد بلکه باید هر شاخص را نسبت به خودش و در بازه زمانی بررسی و تحلیل کرد.
Warning: Undefined property: WP_Error::$taxonomy in /home/admin/domains/sahamir-ac.com/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/query-control/classes/elementor-post-query.php on line 255
آشنایی با شاخص کل و هم وزن
آشنایی با شاخص کل و هم وزن
در درجه اول باید بگوییم که شاخص یک معیار آماری است که تغییرات متغیرهای مورد نظر را در بازه های زمانی نشان می دهد.
در بازار بورس شاخص های زیادی همچون شاخص بورس توسط فعالان استفاده می شود و کاربرد دارند. این شاخص ها در تحلیل های بازار از گذشته تا آینده و پیش بینی روند ها به کمک ابزار های نموداری استفاده می شوند.
در شاخص متغیر خاص مورد تعریف خود را شامل می شود و نمی توان نتایج حاصل از شاخص ها را نسبت به هم مقایسه کرد بلکه باید هر شاخص را نسبت به خودش و در بازه زمانی بررسی و تحلیل کرد.
در بازار برای صنعت ها و دسته های مختلف شاخص های مختلفی داریم. برای مثال شاخص دارویی را برای صنعت دارو و شاخص رایانه را برای شرکت های فعال در زمینه رایانه در بورس کشورمان داریم.
شاخص کل
شاخص کل یا (TEDPIX) مشهورترین و مهم ترین شاخص بورس است. شاخص کل را بارها در اخبار شنیده اید که با آن وضعیت بازارهای بورس را تحلیل می کنند. در واقع وقتی در خبرگزاری های عمومی از رشد و افت شاخص صحبت می شود منظور همان شاخص کل است.
حالا شاخص کل چیست؟
شاخص کل نشان دهنده ی میانگین میزان تغییرات قیمت و سود سهام شرکت های فعال در بازار سرمایه است. در شاخص کل تاثیر شرکت ها بر اساس بزرگی ( تعداد سهام ) و سرمایه آنها است و شرکت های بزرگی مثل ایران خودرو که تعداد سهام و معامله بیشتری دارند بسیار تاثیرگذار تر از شرکت های کوچکی مانند بالبر هستند.
فاجعه بارترین روز برای بورس تهران (یکشنبه سیاه) در تاریخ ۲۲ دی ماه ۱۳۹۲ اتفاق افتاد که در آن شاخص کل بورس تهران بیش از ۲۲۰۰ واحد افت داشت.
برای درک بهتر موضوع در تصویر زیر تعداد سهم و تعداد معاملات دو سهم ایران خودرو و بالبر را برایتان با فلش مشخص کرده ایم این تصویر نشان دهنده این موضوع است که هرچه سهم بزرگ تر باشد تاثیر بیشتری در شاخص کل می گذارد.
برای درک ساده تر شاخص کل می توان گفت اگر شما سهام تمامی شرکت های بازار را متناسب با وزن سرمایه ای هر شرکت در پرتفوی خود داشته باشید تغییر شاخص کل دقیقا میزان سود و ضرر شما را نشان می دهد.
برای مثال اگر شاخص کل نسبت به اول سال از ۱۰۰۰۰ واحد به ۱۵۰۰۰ واحد رسیده باشد میانگین بازدهی سود و قیمت سهام ها رشد ۵۰% داشته است.
البته این به این معنی نیست که تمام شرکت ها ۵۰% سود داشتند بلکه ممکن است شرکتی۱۰۰۰% سود داشته و شرکتی هم۵۰۰% ضرر داشته این شاخص میانگین قیمت و سود تمام شرکت های بورسی را نشان می دهد.
باید بگوییم که : شاخص کل، میانگین تمام بازار است.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
شاخص کل هم وزن
شاخص کل هم وزن
تفاوت شاخص کل هم وزن با شاخص کل در این است که وزن و اندازه شرکت ها در این شاخص تاثیر گذار نیست و سرمایه آنها یکسان در نظر گرفته می شود و تاثیر افزایش و کاهش سود و قیمت سهام شرکت ها در شاخص به یک میزان اثرگذار است؛ پس شاخص کل هم وزن میانگین بازدهی شرکت ها را با ضریب یکسان محاسبه می کند و نشان می دهد.
در شاخص هم وزن تمام شرکت ها چه بزرگ و چه کوچک یکسان در نظر گرفته می شوند. وقتی شاخص هم وزن منفی است یعنی بازدهی بیش از نصف شرکت های بازار کاهش یافته است و زمانی که شاخص هم وزن مثبت باشد یعنی بازدهی بیش از نصف شرکت های بازار رشد کرده است.
در شاخص کل ممکن است اکثر شرکت ها بازدهی منفی داشته باشند اما تنها مثبت بودن چند شرکت بزرگ باعث مثبت شدن شاخص کل بشود اما در شاخص هم وزن شاخص بر اساس میزان بازدهی اکثر شرکت ها نشان داده می شود نه بر اساس سرمایه بیشتر
مزایا معایب شاخص کل
-
شاخص کل، نشان دهنده ارزش بازار است. وضعیت کلی بازار به به ما نشان نمیدهد.
-
شاخص کل، نشان دهنده ورود و خروج نقدینگی است.
-
شاخص کل، نشان دهنده ورود و خروج معامله گران به بازار است.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
تاثیر شاخص کل روی تحلیل سهام ها
تاثیر شاخص کل روی تحلیل سهام ها
تمام تحلیل هایی که معامله گر برای پیدا کردن سهام مستعد رشد انجام میدهد، برای این است که احتمال موفقیت سیگنال را بیشتر کند؛ یعنی قیمتی را شناسایی کند که احتمال رشد سهم بسیار بیشتر از ریزش آن باشد.
یکی از آیتمهای که میتواند خرید معامله گر را مطمئن کند، توجه به وضعیت بازاری است که سهام مورد نظر در آن بازار قرار دارد.
وضعیت بازار را برای ما، شاخص ها مشخص میکنند و میتوانیم با بررسی شاخص ها، از آنها در خرید و فروش های خود کمک بگیریم.
ضریب بتا چیست؟
ضریب یا عامل بتا وسیلهای است برای ارزیابی عملکرد یک سهم خاص یا گروهی از سهام در جریان حرکت کلی بازار. اگر بتای سهمی برابر با یک باشد، افزایش و کاهش قیمت آن درست مطابق حرکت بازار خواهد بود. در صورتی که اگر بتای سهمی 2 باشد، افزایش و کاهش قیمت آن دو برابر خواهد بود. برای مثال، هنگامی که بازار 10درصد رشد قیمت را تجربه میکند، قیمت یک سهام 20 درصد افزایش مییابد و زمانی که بازار 10 درصد سقوط میکند، قیمت این سهم 20 درصد کاهش مییابد.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
نتیجه گیری
نتیجه گیری
واضح است که هر شاخصی، به تناسب ماهیتش، مزایا و معایب خاص خود را دارد. شاخص کل دیدی کلی از شرایط بازار به دست میدهد که در آن نقش شرکتهای بزرگ، پررنگتر است.
درواقع اگر برای سهامداری رشد سهمهای بزرگ مهم باشد، شاخص کل میتواند به اون نشان دهد که شرایط به چه صورت است. اما اگر میخواهیم جزئیات بیشتری بدست آوریم و بدانیم درمجموع بازار رو به رشد یا افول است، بهتر است، شاخص کل هم وزن را در نظر بگیریم.
مفهومی که به خرید و فروشهای همزمان و کسب سود از اختلاف قیمت میان بازارهای مختلف و دورههای زمانی مختلف اشاره دارد. در اقتصادهای پویا و بازارهای کارا این فرصتها بسیار کوتاه هستند و در نهایت به حالت تعادل منجر خواهند شد. در اقتصادی که ساختارهای سالم نداشته باشد، این گونه فرصتها بیشتر و پایدارتر هستند و مانع حرکت سرمایهگذاران به سمت فعالیتهای مولد میشوند.
- دیپارتمان آموزش عالی
- مدرک انحصاری
- تاییدیه جهانی
15 پاسخ
با سلام اگر امکان دارد با فرمول شاخص کل هموزن را نشان دهید؟
با سلام دوست عزیز
وقتی شاخص هم وزن منفی است یعنی بازدهی بیش از نصف شرکتهای بازار کاهشیافته است و زمانی که شاخص هم وزن مثبت باشد یعنی بازدهی بیش از نصف شرکتهای بازار رشد کرده است. شاخص هم وزن، وزن برابری سهام را نشان میدهد.در شاخص هم وزن، شاخص بر اساس میزان بازدهی اکثر شرکتها نشان داده میشود نه بر اساس سرمایه بیشتر
سلام. خیلی ممنون از سایت خوبتون و مطالب آموزشی ارزنده تون
یک سئوال داشتم. می بخشید برای محاسبه شاخص کل آیا فرمول جامع تری وجود ندارد؟
آخه در طول زمان شرکت هایی در بورس وارد می شوند که در زمان شروع بازار بورس (یعنی سال ۱۳۶۹) وجود نداشتند؛ مانند همین عرضه اولی ها
تاثیر اینها در شاخص بورس چطور محاسبه می شه؟
به نظر میاد اینها یه جورایی دارند، شاخص رو به طور ناصحیحی بالا می برند.
لطفا راهنمایی بفرمایید.
با سلام دوست عزیز
شاخص کل قیمت، شاخص قیمت و بازده نقدی، شاخص بازده نقدی، شاخص صنعت، شاخص۵۰ شرکت فعالتر، شاخص تالار اصلی و فرعی از شاخص هایی بودند در بورس اوراق بهادار تهران مورد محاسبه قرار می گرفتند ولی درراستای اجرای بند ۳ مصوبه شورای عالی بورس و اوراق بهادار در تاریخ هشتم مرداد ۸۶، مقرراتی برای تغییر در محاسبه شاخص بورس به پیشنهاد هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسید و در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۳۸۷ در ۱۰ ماده و ۳ تبصره دستورالعمل نحوه تغییر شاخصهای بورس یا تعریف شاخصهای جدید تصویب شد.
اگر هر دو شاخص مثبت باشندیعنی بیشتر سهام ها رشد کردند؟
زمانی که شاخص هم وزن منفی است، بیانگر این مسئله است که بازدهی بیش از نصف شرکت های بازار رو به کاهش رفته است و زمانی که شاخص هم وزن مثبت باشد، بیانگر رشد بازدهی بیش از نصف شرکت های بازار است. این در حالی است که در شاخص کل بورس این احتمال وجود دارد که اکثر شرکت ها بازدهی منفی داشته باشند، اما مثبت بودن چند شرکت بزرگ به تنهایی کافیست که شاخص کل بورس مثبت گردد و این برخلاف شاخص هم وزن است که بر اساس میزان بازدهی اکثر شرکت ها و نه بر اساس سرمایه بیشتر مثبت و منفی بورس نشان داده می شود؛ لذا شاخص هم وزن قابل اعتماد تر است.
آیا شاخص کل و هم وزن یا بقیه شاخص ها امکان خرید و فروش دارند؟
خیر . ما در ایران همچین امکانی نداریم اما شما میتونید در بازار جهانی و فارکس شاخص ها را هم خرید و فروش کنید مانند شاخص داو جونز
از شاخص ها چه دیدگاهی برای خرید و فروش میتوان گرفت؟
چطوری میتونم از شاخص صنایع برای تحلیل سهام استفاده کنم؟
شاخص ها همانطور که توضیح داده شد معیار اندازه گیری هستند اما شما میتوانید با تحلیل شاخص های صنایع از وضعیت سهام های داخل آن شاخص یا حتی با تحلیل شاخص کل هم وزن و شاخص کل بورس از وضعیت سهام بهتر باخبر بشید و وضعیت ورود و خروج پول هوشمند رو بررسی کنید.
شاخص کل مهمتر است یا شاخص هم وزن؟
هردوی این شاخص ها مهم هستند اما شاخص هم وزن وضعیت تمام سهم را بهتر نمایش میده . بهتره بگم وضعیت کلی بازر رو شاخص هم وزن بهتر نمایش میده اما شاخص کل وضعیت شرکت های بزرگ رو بهتر نمایش میده
برای تحلیل در بورس باید شاخص محور باشیم و به شاخص توجه کنیم؟
شاخص ها وضعیت کلی بازار رو به نشان میدهند اما نباید خیلی شاخص محور بود زیرا خیلی از سهم ها کاری با حرکت شاخص ندارند و حرکت خودشون ر و میکنند.